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Ms. Jackie Brian Ref. No. 00-0328
Materials Manager

HITECH

P.O. Box 3112

East Camden, AR 71711

400 Seventh St., S.W.
Washington, D.C. 20590

Dear Ms. Brian:

This responds to your November 3, 2000 letter requesting clarification pertaining to the instructions for
using the compatibility table for Class 1 explosive materials under the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask for a clarification of § 177.848(g)(3)(vi)
regarding explosive articles in compatibility group G, being loaded with explosive articles in
compatibility groups C, D and E.

Your understanding is correct. Section 177.848(g)(3)(v1) permits you to transport explosive articles in
compatibility group G with explosive articles in compatibility groups C, D, and E, provided the
compatibility group G articles are not fireworks or those requiring special stowage and further provided
that no explosive substances are carried on the same vehicle. An explosive substance is a material
which meets the definition of an explosive as defined by Subpart C of Part 173 of the HMR, and is
designed to produce a practical effect by explosion. An explosive article is a device containing an
explosive substance, such as a detonator or a cartridge for weapons. In the examples you provide in
your letter, you may load a truck with a combination of Rocket Motors, UN 0186, 1.3C and
Ammunition Smoke, UN 0015, 1.2G. However, you may not load a truck with a combination of
Ammunition Smoke, UN 0015, 1.2G and Hexolite, UN 0118, 1.1D.

I hope this answers your inquiry.

Sincerely, P

Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards

000328
e ———————




=Soothe

' Q177 848 (g)
‘HITEEH.. R COMPOL‘H bi | ”’fj
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November 3, 2000
JWB35300
U.S. Department of Transportation Hf".!\:. Nam, 00 -030H
Attn.: DHM10
Edward Mazzulo

400 7™ Street, SW
Waghington, D.C. 20590-0001

Subject: DOT Rulé Clarification (177.848)

Dear Edward,

I am writing this letter to request clarification pertaining to (49 CFR 177.848 (g))
instructions for using compatibility table for Class 1 materials.

177.848 (g) (vi) makes reference to explosive articles from compatibility group G, being
loaded with explosive articles from capability group C, D and E, provided no explosive
substances are carried on the same vehicle.

My interpretation of this is, (A) The definition of an explosive article would be, example
Rocket Motors UN0186, 1.3C, Rockets UNO181, 1.1E, Ammunition Smoke UN0015, 1.2G or
0016, 1.3G. (B) The definition of explosive substance would be, example Pentolite UNOLS1,
1.1D, Hexolite UN0118, 1.1D, Cyclotetramethylenctetranitramine UN0483 or 0484, 1.1D. The
following is an example of what I think 49 CFR, 177.848 (g) (vi) allows. It would be allowed by
the regulations to load a truck with a combination of Rocket Motors UN0186, 1.3C and
Ammunition Smoke UN0015, 1.2G. It would not be allowed by the regulations to load a truck
with a combimation of Ammunition Smoke UN0015, 1.2G and Hexolite UN0118, 1.1D.

I appreciate your time in helping me reach a conclusion to this matter. If you have any
question pertaining to this letter, I can be reached phone, fax or e-mail. The numbers and
address are on the attached business card.

Thank you,

Jackie Brian

Materials Manager
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P.O. Box 3112, East Camden, AR 71711 » Telephone: (870) 798-4171




